Stosowanie w gotowaniu różnorodności to klucz do zdrowia i dobrego samopoczucia. O jakość przyrządzanych potraw powinnyśmy zatroszczyć się już w miejscu, gdzie kupujemy poszczególne składniki dania, czyli w sklepie. Warto wybierać te, w których możemy sprawdzić, skąd jest dany produkt i czy nie zawiera szkodliwych substancji, na przykład glutaminianu sodu (który niestety jest dodawany do większości produktów, które możemy znaleźć w sklepie).
Jaka przyprawa obowiązkowo powinna się znaleźć w kuchni?
Nie ma prostszego sposobu na wydobyciu z mięs czy warzyw jej niepowtarzalnego smaku, jak dodanie do nich odpowiednich przypraw. Pieprz kolorowy jest warty uwagi, gdyż zawiera w sobie aż cztery rodzaje pieprzu, to jest pieprz czarny, biały, zielony i czerwony. Używanie tego produktu to najkrótsza droga do zrzucenia zbędnych kilogramów, gdyż pieprz wspomaga trawienie, wspomaga też układ odpornościowy czy moczowy. Pieprz kolorowy dzięki temu, że jest mieszanką, łączy w sobie aromaty i smaki, pozwala to na ubogacenie niejednej tradycyjnej potrawy.