Zbilansowana dieta to jedna z podstaw zdrowia i dobrego samopoczucia. Wśród wielu składników, które należy dostarczać organizmowi, wymienia się błonnik. Ze względu na korzyści dla zdrowia i skuteczność działania, szczególnie istotny jest naturalny błonnik pokarmowy. Jest to rodzaj węglowodanów złożonych, który pełni niezwykle istotną funkcję w pracy układu pokarmowego i wydalniczego człowieka. Przede wszystkim błonnik pokarmowy reguluje procesy zachodzące w tych układach i dba o właściwą perystaltykę jelit. Obniżając poziom glukozy, chroni przed cukrzycą. Wpływa też na spadek poziomu cholesterolu. Oprócz tego pełni on ważną funkcję w rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. W efekcie błonnik niweluje wzdęcia i zaparcia, oczyszcza organizm i pomaga w odchudzaniu oraz utrzymaniu linii. Jako że w codziennym pożywieniu zwykle brakuje błonnika, warto włączyć go do swojej diety, dodając w czystej postaci do wszelkiego typu dań.

Pęcherze to przekleństwo naszych stóp
Bardzo dużym utrudnieniem w chodzeniu mogą być pojawiające się na stopach pęcherze. Teoretycznie przy dobraniu odpowiedniego obuwia i skarpet nie powinny one w ogóle występować, ale czasem teoria nieco mija się...